Tue. Jul 23rd, 2024

  Kuala Lumpur, 28 November 2023 –Yayasan Chow Kit dengan kerjasama rakan strategik membuat majlis tertutup untuk membahaskan hal Perlindungan Kanak-Kanak di Era Digital. Hal ini bertujuan untuk menggerakkan sokongan kukuh terhadap undang-undang yang ketat berkaitan perlindungan kanak-kanak dalam talian. Mereka tekad dan bersemangat untuk melindungi kanak-kanak di Malaysia dengan acara ini. Acara ini juga dimeriahkan dengan kehadiran YB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Dr Wan Ismail dan YB Dato Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Wanita, Kanak-kanak dan Pembangunan Masyarakat.

   

  Majlis ini mengumpulkan pihak berkepentingan dalam perlindungan kanak-kanak; termasuk wakil jabatan kerajaan, lebih daripada 100 NGO, dan pakar keselamatan kanak-kanak dalam usaha membina perbincangan menyeluruh untuk menanam pemahaman mendalam tentang akibat serius dunia digital terhadap kanak-kanak jika dibiarkan tanpa kawalan. Objektif utama majlis ini adalah merumuskan cadangan dasar yang boleh dilaksanakan, mengukuhkan usaha untuk melindungi kanak-kanak dalam ranah digital.

   

  Yayasan Chow Kit, sebagai entiti yang disokong oleh Kerajaan dan pejuang keselamatan kanak-kanak, mengambil peranan utama dalam meningkatkan kesedaran awam mengenai kekurangan perlindungan yang mengkhawatirkan bagi kanak-kanak dalam landskap digital masa kini. Yayasan Chow Kit gigih berusaha untuk memacu perubahan dasar dan advokasi, menangani isu-isu penting berkaitan keselamatan kanak-kanak, dan bekerjasama untuk melindungi kanak-kanak dari keganasan, penyalahgunaan, pengabaian, dan eksploitasi.

   

  Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) melaporkan peningkatan kes-kes penderaan kanak-kanak dari 5,858 pada tahun 2020 kepada 6,144 pada tahun 2021 dan 6,770 pada tahun 2022. Antara Januari dan Mei 2023, JKM menangani 2,959 kes. Perlu diingat bahawa sebelum wabak Covid-19, pada tahun 2019, JKM telah melaporkan 6,382 kanak-kanak memerlukan penjagaan dan perlindungan. Data yang tersedia untuk tahun 2021 menunjukkan bahawa daripada 6,144 kanak-kanak yang dilaporkan, 197 ditinggalkan atau tiada ibu bapa, 2084 diabaikan, 1614 diserang fizikal, 1962 diserang seksual, 184 diserang emosi, dan 103 dalam kategori lain.

   

  Matlamat utama majlis ini adalah meningkatkan kesedaran awam mengenai isu mendesak penderaan kanak-kanak dalam talian dengan menggalakkan perbincangan awam di Malaysia. Ini melibatkan usaha-usaha bersama dengan pempengaruh media sosial, pendidik, institusi pendidikan, dan syarikat komunikasi yang mampu mempengaruhi perubahan perilaku dalam dunia yang semakin terhubung secara digital.

   

  UCAPTAMA disampaikan oleh YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri, yang menyatakan kebimbangan mendalamnya mengenai kes-kes penderaan kanak-kanak. Beliau menekankan komitmen kerajaan untuk melindungi kanak-kanak daripada penderaan, menekankan peranan penting usaha bersama dengan NGO dan organisasi berkepentingan dalam memajukan tekad kolektif untuk melindungi kebajikan kanak-kanak dalam talian.

   

  Acara ini menampilkan perbincangan serta pandangan pakar dari PDRM, MCMC, Cyber Security, dan Jabatan Kebajikan Masyarakat yang dimoderasi oleh Dr Goh Chee Leong, CEO HELP Tertiary, merangkumi topik-topik kritikal tentang bagaimana organisasi seperti PDRM dan MCMC dapat bekerjasama bagi mempertingkatkan perlindungan kanak-kanak secara dalam talian.

   

  ACP Siti Kamsiah dari PDRM membentangkan perkhidmatan semasa yang ditawarkan oleh unit D11 PDRM kepada mangsa penderaan kanak-kanak, menyoroti rancangan untuk meningkatkan perkhidmatan dan mengalokasikan sumber yang diperlukan dan En Mohd Ali bin Taib, dari Jabatan Kebajikan Masyarakat berkongsi peranan mereka dalam meningkatkan perlindungan kanak-kanak.

   

  Juga dikongsi pandangan mengenai peranan penting media dalam mempromosikan perlindungan kanak-kanak, bersama dengan rancangan masa depan untuk meningkatkan keselamatan dalam talian bagi kanak-kanak oleh Ketua Jabatan Program Komuniti, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, YBrs. Puan Hashimah Hashim.

   

  Dato’ Dr. Hartini Zainudin dari Yayasan Chow Kit menyatakan, “Inisiatif seperti majlis ini penting dalam meningkatkan kesedaran, perubahan dasar, dan mencipta persekitaran yang lebih selamat bagi kanak-kanak dalam talian dan luar talian. Pendidikan memainkan peranan penting dalam mencegah penderaan kanak-kanak.”

   

  Beliau menambah, “Sokongan yang luar biasa untuk majlis ini amat menggalakkan, menandakan keinginan rakyat Malaysia untuk membuat perubahan. Acara ini menandakan langkah penting ke arah memperkukuh usaha melindungi kanak-kanak dari sebarang unsur yang membahayakan kehidupan mereka.

   

  Majlis ini juga menyaksikan penyerahan memorandum yang ditandatangani oleh lebih dari 45 NGO kepada Menteri. Memorandum ini, melambangkan komitmen yang bersatu, diserahkan kepada YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri oleh kanak-kanak Yayasan Chow Kit. Majlis ini adalah bukti kepada kesungguhan dan kerjasama rakyat Malaysia dan Kerajaan untuk mengukuhkan langkah-langkah perlindungan kanak-kanak.

  Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.yck.org.my

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *