Sun. Jun 23rd, 2024

  Co opbank Pertama (CBP) mengambil bahagian dalam Pembersihan Pantai Antarabangsa 2023 (ICCMY2023) hari ini di Pulau Selakan, Semporna, bagi menyebarkan kesedaran tentang bahaya pencemaran yang dilakukan terhadap ekologi marin.

  ICCMY2023 ini dianjurkan oleh Reef Check Malaysia dan mendapat kerjasama daripada Ecodistrict Association dan Luma’ Selakan Eco Resort bersama penyelaras program, Stylo Events Sdn Bhd.

  ”Tujuan program ini diadakan adalah untuk menerapkan agenda Unitied Nation dalam Pembangunan Mampan SDG17, iaitu komitmen negara melalui penglibatan sektor korporat dalam program ESG (Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir urus) bagi memastikan sasaran pengurangan impak pemanasan global yang berada diparas kritikal dan memberi kesan yang sangat signifikan kepada bumi seperti pencemaran, bencana alam dan kemusnahan alam sekitar.

  ”Melalui program seperti ini dapat memupuk kesedaran untuk komuniti prihatin mengenai kepentingan ekosistem alam sekitar dan sosio ekonomi yang menjadi sumber pendapatan masyarakat setempat,”katanya, menerusi satu kenyataan, hari ini.

  Tambahnya lagi, sebagai badan korporat yang menyokong agenda negara, CBP akan terus mengembleng tenaga dan usaha untuk menyertai program yang melibatkan ESG bagi memastikan matlamat kelestarian alam sekitar terjaga dan terpelihara untuk kesinambungan generasi masa hadapan.

  Selain aktiviti pembersihan pantai, CBP juga telah mencipta Seni Dinding Eco[1]Bricks daripada botol plastik hanyut.

  Khairil Anuar turut berkata, CBP akan terus menyokong usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar di negara ini selari dengan tanggungjawab sosial korporat CBP.

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *