Sun. Apr 14th, 2024

   

  Ernie Zakri, nama yang semakin dikenali dalam seni muzik Malaysia, telah menarik perhatian peminat dan pencinta seni dengan pengumuman pelancaran album solo pertamanya yang berjudul “AURA”. Dalam sebuah langkah besar, Ernie telah bergabung dengan Universal Music Malaysia, dan album ini menandakan permulaan yang cukup dinantikan dalam kerjaya seninya.

  AURA merupakan sebuah album yang membawa pesan tentang peneguhan diri dan sikap positif. Ia diolah khas oleh Ernie sendiri untuk memberi keyakinan kepada mereka yang rasa terluka dalam menghadapi kehidupan harian. Album ini mengajak pendengar untuk menghayati aura yang ada pada diri sendiri, sambil mengingatkan bahawa setiap yang berlaku dalam hidup ini adalah takdir yang sudah tersusun, dan bertujuan memberikan kesedaran untuk menerima segala kekurangan tanpa rasa takut.

   

  Ernie menjelaskan mukadimah tentang mahakarya terbaharunya ini, album AURA ini sangat istimewa kerana ia menceritakan tentang sumber kekuatan seseorang. Semua lagu dalam album ini berkisahkan nasihat, motivasi dan sumber kekuatan untuk insan yang memerlukan semangat. Sebagai pembuka cerita kepada album ini, lagu berjudul Masing-Masing diberi penghormatan menjadi single pertama untuk memperkenalkan AURA.

   

  Masing-Masing adalah sebuah lagu galau yang bertemakan putus cinta. Digubah dan ditulis oleh Ade dari kumpulan Govinda bersama Nabila V, ia mempunyai jalan cerita tersendiri.

  “Saya dan Mas Ade bersependapat untuk menghasilkan lagu galau dengan kisah putus cinta yang sedikit berbeza. Masing-Masing mengisahkan pasangan yang terpaksa teruskan kehidupan mereka dengan cara berpisah demi mencari kebahagiaan diri sendiri. Tidak semua perpisahan tentang pertengkaran atau pergaduhan. Ada perpisahan yang berlaku atas persetujuan kedua-dua pihak demi mencapai kebahagiaan sendiri. Saya tahu ramai rakyat Malaysia yang suka lagu galau sebegini,” tambah Ernie lagi.

  Lagu tersebut menjalani proses rakaman di Yogyakarta, Indonesia dengan begitu mudah.

   

  Ernie Zakri menceritakan bahawa, ia tidak terasa seperti bekerja malah seolah-olah sedang bercuti kerana semuanya lancar dan senang. Kami hanya mengambil masa sehari untuk rakaman. Buat video muzik pula kami hanya perlukan setengah hari sahaja untuk penggambaran.

   

  Video muzik yang berkonsep penuh kesenian itu menampilkan dua orang penari yang menyampaikan jalan cerita secara simbolik lewat setiap pergerakan yang ditampilkan dalam bentuk seni tari.

   

  Ernie menceritakan tentang video muzik Masing Masing, terdapat dua orang penari yang bercerita dengan pergerakan. Setiap gerak tari ada maknanya. Sebagai contoh, ada babak mereka jatuh, itu ada maksud simbolik yang tersirat tentang mesej yang disampaikan dalam lagu itu.

   

  Album AURA yang membabitkan ramai komposer dan penerbit mengambil masa perancangan sekitar setahun kerana Ernie mempunyai beberapa permintaan khas.

   

  “Saya yang meminta sendiri lagu daripada penulis serta pencipta yang terbabit dalam album ini. Proses rakaman kesemua lagu juga memakan waktu sekitar tiga hingga empat bulan untuk disiapkan. Jadi saya harap para pendengar akan dapat memahami apa yang saya cuba sampaikan di dalam album ini. Semoga ia menjadi teman buat mereka yang memerlukan semangat serta kekuatan itu,” bingkas Ernie menutup bicara.

   

  Kim Lim, Pengarah Urusan Universal Music Malaysia, turut menzahirkan keyakinan terhadap kemampuan dan potensi Ernie Zakri untuk meluncur lebih jauh dalam kareer muziknya di bawah label ini.  “Kami mempunyai perancangan yang rapi untuk memastikan nama Ernie Zakri bukan sahaja terpahat di hati peminat Malaysia, malah di rantau ini terutamanya Indonesia. Selain menghasilkan karya muzik yang berkualiti untuk para peminat, Ernie juga akan berkolaborasi bersama beberapa jenama tempatan sebagai salah satu strategi mengembangkan kareer beliau. Sebagai contoh, hari ini kami melancarkan album AURA Ernie Zakri bersama dengan koleksi tudung jenama tempatan Ayuwan.”

   

  Album ini menampilkan 10 buah lagu dengan pembabitan nama-nama besar industri muzik serantau seperti Aubrey Suwito, Ezra Kong, Faizal Tahir, Amylea Azizan, Rozi Sangdewi, Helen Yap, Firdaus Rahmat, John Jeeves, Ade Govinda dan beberapa orang lagi. Ia turut menampilkan suami Ernie sendiri, Syamel yang menyumbangkan lagu ‘Jangan Hilang Percaya’.

   

  AURA bakal berada di semua platform digital bermula Jumaat 3 November 2023, dan video muzik lagu Masing-Masing pula akan berada di laman YouTube pada hari yang sama.

   

  SENARAI LAGU DALAM ALBUM AURA:

   

  Judul: Intro Buat Kamu

  Lirik: Ernie Zakri, John Jeeves

  Komposer: Ernie Zakri, John Jeeves

  Susunan: John Jeeves

  Penerbit: John Jeeves

   

  Judul: Aura

  Lirik: Ernie Zakri, John Jeeves, Firdaus Rahmat

  Komposer: Ernie Zakri, John Jeeves, Firdaus Rahmat

  Susunan: John Jeeves

  Penerbit: John Jeeves

   

  Judul: Masing-Masing

  Lirik: Ade Govinda & Nabila V

  Komposer: Ade Govinda

  Penerbit: William Chow

   

  Judul: Terima Seadanya

  Lirik: Mage, Faizal Tahir

  Komposer: Mage, Faizal Tahir

  Penerbit: Adib Hussain

   

  Judul: The Best

  Lirik: Firdaus Rahmat, John Jeeves, Shazriq Azeman

  Komposer: Firdaus Rahmat, John Jeeves, Shazriq Azeman

  Penerbit: Firdaus Rahmat, John Jeeves

   

  Judul: Gelita

  Lirik: Slen Fadzil

  Komposer: Slen Fadzil, Helen Yap

  Penerbit: Helen Yap

   

  Judul: Tercipta Sempurna

  Lirik: Ezra Kong

  Komposer: Ezra Kong

  Penerbit: Ezra Kong

   

  Judul: Jangan Hilang Percaya

  Lirik: Syamel

  Komposer: Syamel, Jiwa

  Penerbit: Aubrey Suwito

   

  Judul: Satu Cinta

  Lirik: Amylea Azizan

  Komposer: Amylea Azizan

  Penerbit: Amylea Azizan

   

  Judul: Persis Katarsis

  Lirik: Rozi Sangdewi

  Komposer: Aubrey Suwito

  Penerbit: Aubrey Suwito

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *