Wed. Feb 21st, 2024

  Siri kartun kanak-kanak terkenal “Didi & Friends,” yang diterbitkan oleh Warnakala Studios dengan kerjasama Astro, kembali dengan musim baharu, “Didi & Friends Rescue Squad,” yang memfokuskan kepada keselamatan dan wira-wira.

  Kandungan siri ini lebih komprehensif dan menekankan kepentingan mengajar anak-anak kecil cara menangani kecemasan dan sikap membina yang mesti diguna pakai untuk menjaga keselamatan semasa kecemasan. Lapan episod musim baharu ini akan mula disiarkan di Astro Ceria (saluran 611) pada 8 September.

  Skuad Penyelamat Didi & Friends telah diilhamkan oleh populariti lagu dan siri animasi Didi & Friends 3D musim sebelumnya, yang memfokuskan pada pelbagai jenis kenderaan penyelamat seperti ambulans, polis, bomba, helikopter dan kapal selam. Dalam tempoh dua tahun yang lalu, lagu-lagu ini telah mendapat banyak perhatian dan tontonan pada perkhidmatan penstriman Astro, Atas Permintaan dan YouTube Didi & Friends. Terdapat pandangan daripada:

  Jumlah tontonan di platform penstriman Astro, On Demand:

  • Kereta Polis – 782 ribu tontonan
  • Ambulans – 977 ribu tontonan
  • Trak Bomba – 877 ribu tontonan
  • Helikopter – 940 ribu  tontonan

   

  Jumlah tontonan di YouTube Didi & Friends Malaysia:

  • Kereta Polis – 26 juta tontonan
  • Ambulans – 17 juta tontonan
  • Trak Bomba – 9.7 juta tontonan
  • Helikopter – 8.3 juta tontonan

   

  Berikutan populariti ini, ‘Didi & Friends Rescue Squad,’ siri spin-off terbaru daripada Warnakala Studios dan Astro, membangunkan subjek ini. Tinjauan penonton yang menikmati lagu dalam genre wira yang memotivasikan kanak-kanak dan permintaan daripada ibu bapa yang mahukan lebih banyak pengaturcaraan berdasarkan pendidikan dan pembelajaran di luar bilik darjah membawa kepada penciptaan musim terbaharu ini.

  Episod musim terbaru Didi & Friends Rescue Squad berpusat pada idea untuk mendidik anak-anak cara untuk selamat dan bertindak balas dengan tenang terhadap kecemasan. Didi, Nana dan Jojo—tiga daripada watak kegemaran kanak-kanak itu—akan menggunakan pakaian baharu yang mendebarkan, peralatan seperti gajet dan gear serta kenderaan untuk menjaga dan menyelamatkan penduduk Bandar Horey daripada pelbagai bahaya dan kemalangan. Didi dan rakan-rakannya akan sentiasa bersedia untuk memulakan pelbagai pengembaraan, sama ada ia berlaku di darat, di udara, malah di laut, berkat kata sepakat “Respon dengan Tenang, Susah Jadi Senang.”

  Farah Fauzana Zainul Kamar, Pengurus Kandungan Kanak-Kanak Astro, berkata “Rata-rata kita dapat saksikan reaksi positif kanak-kanak terhadap francais Didi & Friends, di mana mereka mengenali karakter-karakter dan menghafal lagu-lagu daripada siri ini. Di sini kami nampak betapa pentingnya untuk Didi & Friends sentiasa menampilkan sesuatu yang baru selaras dengan perkembangan minda dan trend kanak-kanak zaman sekarang. Oleh itu, Didi Rescue Squad ditampilkan untuk menjadi inspirasi baharu mereka dengan harapan untuk menerapkan nilai-nilai murni berbuat baik dan sentiasa suka menolong orang di sekeliling, seperti seorang adiwira yang sebenar.”

  Khairul Ammar Jamal, Ketua Pegawai Kandungan Warnakala Studios dan Pengarah Didi & Friends Rescue Squad, menambah “Reaksi positif yang kami telah terima daripada peminat-peminat salah satu lagu daripada Didi & Friends musim keempat iaitu Ambulans telah mendorong kami untuk menghasilkan siri terbaharu ‘Didi & Friends Rescue Squad’ ini. Kami percaya ini merupakan petunjuk bahawa para peminat Didi & Friends mahukan sesuatu yang berbeza, lantas siri yang bertemakan adiwira ini dihasilkan untuk menemui citarasa mereka. Kami yakin kanak-kanak yang meminati siri animasi ini akan menantikan perjalanan terbaharu Didi & Friends.”

  Hairulfaizalizwan Bin Ahmad Sofian, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Warnakala Studios Sdn Bhd, pula berkata “Kami telah lama menulis dan mencipta lagu-lagu untuk Didi & Friends dan kali ini, kami memerlukan sesuatu yang baharu dan berbeza. Begitulah ‘Didi & Friends Rescue Squad’ telah terhasil. Kami percaya siri terbaharu ini bersesuaian dengan kanak-kanak di bawah umur enam tahun kerana ia mempunyai intipati yang boleh mengajar mereka tentang tingkah laku yang baik seperti membantu orang yang memerlukan dan banyak lagi. ‘Didi & Friends Rescue Squad’ akan pasti lebih menyeronokkan dan mendebarkan para penonton!”

  Didi & Friends dan Fire Fighter Industry Sdn Bhd, syarikat keselamatan kebakaran terkemuka Malaysia, telah bekerjasama untuk mempromosikan musim terbaru “Didi & Friends Rescue Squad.” Syarikat itu telah mencipta beberapa Alat Pemadam Api DRS edisi terhad yang juga mesra kanak-kanak untuk golongan muda sebagai sebahagian daripada misi mereka untuk “Malaysia kalis api,” dan kerjasama ini bertujuan untuk mengajar kanak-kanak tentang keselamatan kebakaran.

  Sebagai sebahagian daripada pelancaran musim terbarunya, Didi & Friends turut merancang pelbagai kempen promosi, menawarkan Kotak Penyelamat Didi & Friends kepada selebriti yang sudah pun bergelar ibu dan anak-anak mereka. Alat pemadam api mesra kanak-kanak, topeng muka edisi terhad, kemeja-T DRS dan kad perantis DRS adalah antara barangan edisi terhad daripada “Didi & Friends Rescue Squad” yang disertakan dalam Didi & Friends Rescue Box . Setiap orang yang menerima kotak itu akan membukanya, merakam diri mereka ” unboxing”, dan menyiarkan video itu ke YouTube atau saluran rangkaian sosial mereka sendiri.

  Didi & Friends akan menganjurkan kempen “Let’s Meet Didi & Friends Rescue Squad” dari 9 September hingga 11 September di Quill City Mall di Kuala Lumpur sebagai sebahagian daripada acara hujung minggu sempena cuti sekolah yang akan datang. Bagi ibu bapa dan anak-anak kecil mereka berinteraksi dengan watak Didi & Friends, beberapa acara yang menyeronokkan akan diadakan, seperti Mini Musical Didi & Friends, kehadiran maskot, dan penjualan barangan Didi & Friends pada harga diskaun.

  Bermula pada 8 September 2022, jam 3 petang, hanya di Astro Ceria, siri animasi “Didi & Friends Rescue Squad” akan bersiaran. Untuk pilihan tontonan yang lebih fleksibel, siri ini juga tersedia untuk distrim melalui ciri Atas Permintaan di Astro Box dan aplikasi Astro GO. Selain itu, mulai 15 September, anda boleh menonton siri animasi terbaru ini setiap Khamis di Didi & Friends Malaysia di YouTube.

  Sila layari https://www.warnakala.com/ untuk maklumat lanjut tentang Didi & Friends.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *