Sat. Feb 24th, 2024

  Dengan komedi seram terbaharunya, “CIKGU VS GHOST,” pengarah, pelakon dan pemenang Pelakon Wanita Terbaik Liyana Jasmay membuat terjunan sulungnya ke dalam genre komedi seram. Memandangkan dia sebelum ini lebih berminat mengangkat komedi romantik atau jalan cerita remaja, ini sekali gus menunjukkan keupayaan Liyana menampilkan sisi berbeza dalam pengarahan. Menariknya filem ini bukan sahaja menekankan komponen komedi dan seram, malah plotnya juga meminta penonton untuk mengingati kembali kenangan sekolah dan juga kisah-kisah asing.

  Barisan pelakon yang membintangi filem ini, yang dibuat oleh Mermaid Studios, adalah salah satu tarikan utamanya. Ia adalah penampilan sulung Khir Rahman dan pelakon legenda Malaysia Dato Afdlin Shauki dalam sebuah filem. Tidak mustahil untuk mempertikaikan kebolehpercayaan mereka semasa menyampaikan urutan komedi, dan penonton pasti akan ketawa melihat penampilan mereka dalam filem Cikgu VS Hantu.

  Che Puan Juliana Evans, Zahiril Adzim, Shuk Sahar, Fathil Dani, Mohd Fadhli Masoot, Muhamad Muntazar Ghani, dan Syafiq Kyle semuanya menyumbang kepada populariti filem ini sebagai penghibur.

  Menurut Penerbit Eksekutif Cikgu VS Hantu dan Wakil Mermaid Studios, Adriana Jasmay berkata, “Pihak kami rasa teruja untuk mempersembahkan filem Cikgu VS Hantu kepada masyarakat di luar sana. Tambahan pula ini adalah kali pertama kami tampilkan genre komedi seram dan tidak dinafikan ada cabaran dalam menyempurnakan naskhah ini. Antaranya, sesi penggambaran dijalankan ketika fasa pandemik, jadi banyak limitasi dan garis panduan yang perlu dipatuhi; kemudian cabarannya adalah penggambaran ketika waktu malam jadi suasana seram memang terasa, di samping tekanan untuk menghasilkan filem seram komedi memandangkan ini adalah pengalaman kami yang pertama. Namun pihak penerbit, pengarah, barisan pelakon serta kru telah pun berikan yang terbaik dan kami harap penonton terhibur dan ‘enjoy’ menonton Cikgu VS Hantu seperti mana kami teruja menghasilkan filem ini. Sementara itu, kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak FINAS dan Astro kerana memberi kepercayaan kepada produksi kami menerusi dana Program TV/OTT untuk menghasilkan filem ini.”

  Manakala, Pengarah Cikgu VS Hantu, Liyana Jasmay turut berkongsi rasa gembira filem arahan pertamanya untuk OTT akan menemui penonton kelak. “Kali ini saya ingin pertaruhkan kelainan dalam bakat pengarahan dengan memberi sentuhan berbeza dalam genre komedi seram. Bekerjasama sekali lagi dengan Dato Afdlin Shauki, Khir Rahman, Che Puan Juliana Evans, Zahiril Adzim serta pelakon lain pastinya memberi pengalaman menarik. Setelah menghasilkan filem ini, ia menyuntik semangat saya untuk menyahut lebih banyak cabaran dalam menghasilkan variasi filem. Dalam pada itu, istimewanya filem ini adalah jalan ceritanya dekat dengan penonton iaitu ‘sekolah’. Malah, naskhah ini turut mengangkat golongan guru yang sentiasa berusaha memberikan yang terbaik dan menonjolkan sikap bersaing secara sihat.”

  Konflik antara Cikgu Daud dan Cikgu Samad tentang siapa yang akan menjadi pengajar terbaik digambarkan dalam Cikgu VS Hantu. Apabila arwah Cikgu Syima dan Ismail menjelma, mereka sedar pertandingan itu secara tidak sengaja telah mengeratkan lagi hubungan mereka. Tidak jelas siapa dalang di sebalik kematian Cikgu Syima dan Ismail di sekolah mereka.

  Saksikan komedi seram Cikgu VS Hantu, yang akan ditayangkan di Your Home Cinema, Astro First mulai 8 September 2022. Sila tonton saluran 480 untuk melanggan. Anda juga boleh menonton di Astro Go atau On Demand. Anda boleh menonton berulang kali selama 48 jam (2 hari) dengan hanya RM15. Tonton video bermaklumat mengenai filem ini melalui akaun Instagram, TikTok, Facebook, Twitter Astro First, Astro Shaw dan Astro Gempak.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *