Wed. Feb 28th, 2024

  Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB) mencipta Minggu Acara Perniagaan The Meet in Malaysia @ Malaysia (MIM @ MBEW), yang akan kembali pada tahun ketujuhnya dengan matlamat utama membincangkan kebimbangan penting mengenai reka bentuk semula acara perniagaan. Acara itu, yang dijadualkan berlangsung di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur dari 29 Ogos hingga 1 September 2022, dijangka menarik lebih 700 hadirin, serta media, penceramah dan pembeli terkenal dari sekitar dunia.

  “Dengan tema “Membentuk Semula Acara Perniagaan”, beberapa topik penting yang akan dipaparkan ialah mengenai kepelbagaian, ekuiti, rangkuman, kemampanan & UNSDG, dan kumpulan bakat, antara lain. Selepas lawatan kami ke Jakarta pada bulan Jun, saya berbesar hati untuk berkongsi bahawa kami akan menyaksikan pemeteraian Memorandum Kerjasama (MoC) antara Pihak Berkepentingan Industri Malaysia dan Indonesia. Perkongsian strategik ini menyasarkan untuk membina hubungan yang lebih rapat dengan rakan sejawatan Asia kami berdasarkan kemasyarakatan dan meneroka peluang baharu untuk meningkatkan pasaran acara perniagaan di rantau ini,” kata Dato’ Sri Abdul Khani Daud, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB.

  Acara utama minggu ini ialah persidangan sehari penuh yang akan dipengerusikan oleh YB Dato’ Seri Hajah Nancy binti Shukri, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan. Pameran dagangan BE Xchange B2B, bengkel kemampanan dan perbincangan meja bulat tentang strategi syarikat mengisi elemen lain. Pada tahun ini, akan terdapat anjakan ketara dalam fokus acara ke arah kemampanan, termasuk usaha mengurangkan sisa makanan, mengelakkan plastik sekali pakai, mengurangkan pelepasan karbon, bekerjasama rapat dengan organisasi bukan untung dalam inisiatif pemacu makanan, mengambil bahagian dalam CSR program dengan Zoo Negara, dan bekerjasama dengan Kloth Malaysia untuk mencegah pembuangan sampah pakaian yang tidak diingini. Malah, semua cagaran acara akan dikitar semula dan mampan alam sekitar. Selain itu, MyCEB telah bekerjasama dengan Urbanice Malaysia dan Pergerakan Kelestarian Destinasi Global untuk menerapkan kemampanan dalam DNA industri acara perniagaan.

  Semua persatuan acara perniagaan antarabangsa utama akan diwakili oleh penceramah pada persidangan itu, termasuk Persatuan Kongres dan Konvensyen Antarabangsa (ICCA), Persekutuan Pameran dan Konvensyen Asia (AFECA), Majlis Acara Perniagaan Malaysia (BECM), Destination International (DI), Persatuan Pameran dan Acara Antarabangsa (IAEE), dan Persatuan Penganjur Malaysia.

  MIM @ MBEW 2022 mahu menumpukan pada pembinaan semula ekosistem acara perniagaan Malaysia melalui pertukaran pengetahuan dan pembinaan rangkaian untuk meningkatkan profesionalisme dengan daya tahan. Dengan tumpuan pada kemampanan dan pendigitalan, acara ini mempersembahkan trend terkini, amalan terbaik dan kajian kes. Di samping itu, ia akan mengiklankan Malaysia sebagai lokasi teratas untuk perhimpunan korporat antarabangsa, menekankan kedekatannya dengan sebahagian besar penduduk dunia, tarikan pelancongan, kemudahan canggih, dan hospitaliti terkenal di negara ini.

  Dengan semua komponen penting ini, MyCEB berharap MIM @ MBEW ke-7 akan dapat memartabatkan komuniti acara perniagaan. Sila layari https://mbew2022.com/ untuk butiran tambahan dan mendaftar untuk acara tersebut.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *