Fri. Jun 21st, 2024

  Nuha dan Aara tanpa sengaja tertukar keluarga semasa mereka baru lahir. Mereka tinggal bersama selama beberapa tahun kerana takdir mereka, dan segala-galanya akan berubah. Apakah nasib yang akan menimpa Nuha dan Aara jika takdir ini ditukar?

  Luruhnya Bunga Cinta merupakan adaptasi daripada siri drama popular Korea yang berjudul Autumn in My Heart. Siri drama terbitan Global Station Sdn Bhd ini ditaja oleh Nivea dan bakal menemani penonton bermula 19 September 2023, setiap hari Isnin hingga Jumaat pada pukul 7.00 malam menerusi slot Akasia dan strim di iQIYI satu jam selepas siaran di TV3.

  Drama bersiri 20 episod ini diarahkan oleh Muhamad Riza Baharudin dan penulisan skrip oleh Hafiz Halim, Intan Zarina Mohd Yasin dan Farah Bani. Luruhnya Bunga Cinta dibintangi oleh pelakon-pelakon tanah air yang berbakat seperti Redza Rosli (Nuh), Tracie Sinidol (Nuha), Nabila Razali (Sara), Bella Luna (Aleen), Auni Yusrii (Aara), Aniq Durar (Awal) dan ramai lagi. 

  Sidang media Akasia: Luruhnya Bunga Cinta telah berlangsung di GalahGala Seafood Restaurant, TT Gardens selaku penaja lokasi bagi acara tersebut. Dihoskan oleh Fiza Frizzy, majlis tersebut diserikan dengan kehadiran Puan Farah Shamsudin (Pengurus Besar Kanan, Pemasaran Kandungan & Kreatif Rangkaian Televisyen Media Prima), Encik Ng Hock Guan (Pengurus Serantau, Beiersdorf Malaysia & Singapura), Puan Faye Lee (Eksekutif Pembangunan Perniagaan, iQIYI Malaysia), Puan Zetty Alia Dato’ Ramly (Penerbit Global Station Sdn Bhd), Encik Muhamad Riza Baharudin (Pengarah Luruhnya Bunga Cinta) serta barisan pelakon iaitu Redza Rosli, Tracie Sinidol, Nabila Razali, Bella Luna, Auni Yusrii, Aniq Durar, Laila Nasir, Yang Mulia Dato’ Sri Shah Rezza, Raja Azmi, Hafiz Halim, dan Zila Bakarin. 

  Luruhnya Bunga Cinta berkisahkan takdir dua gadis yang tertukar sejak bayi dan perubahan mendadak dalam hidup mereka selepas masa silam tersebut terbongkar selepas beberapa tahun. Versi Malaysia ini juga memperkenalkan Sara, watak baharu lakonan oleh Nabila Razali yang pasti menyuntik elemen segar dalam kisah cinta yang menyayat hati ini. 

  Jamaludin dan Adita yang sedang menunggu kelahiran anak perempuan mereka, Aara (Auni Yusri) telah mengambil keputusan untuk melahirkan bayi di klinik tempatan di sebuah daerah kecil kerana hujan ribut yang melanda kawasan tersebut. Jalan utama ke laluan bandar besar telah terhalang oleh sebatang pokok besar yang tumbang. Secara kebetulan, Noriah yang sedang sarat mengandung juga melahirkan anak perempuannya, Nuha (Tracie Sinidol) di tempat yang sama. Label tag nama ibu di katil bayi masing-masing telah terjatuh dan tersalah letak. Insiden ini menyebabkan Nuha dan Aara tertukar identiti mereka kemudiannya dibawa pulang oleh keluarga yang berasingan.

  Selepas beberapa tahun, Nuha dan Aara belajar di sekolah yang sama. Nuha membesar dengan abangnya, Nuh (Redza Rosli) di rumah agam milk Jamaluddin dan Adita manakala Aara tinggal dengan abangnya, Anwar di rumah kos rendah milik Noriah. Nuha, seorang yang lemah lembut dan sangat disayangi oleh keluarganya. Aara pula terpaksa hidup dalam kemiskinan. Aara iri hati dengan kehidupan Nuha yang dicurahi dengan kasih sayang dan kemewahan.

  Suatu hari, Nuha mengalami kecederaan teruk dan disahkan mengidap Talasemia. Hal tersebut menimbulkan kecurigaan Jamaludin kerana keluarga mereka tidak mempunyai rekod penyakit itu. Akhirnya, kebenaran yang mengejutkan terbongkar bahawa Aara dan Nuha telah tertukar secara tidak sengaja sewaktu bayi.

  Aara yang telah lama membenci kehidupannya di kampung, mengambil inisiatif untuk tinggal di rumah mewah Jamaludin dan Adita, manakala Nuha secara sukar rela memulakan kehidupan baharunya di rumah kampung Noriah. Nuha terputus hubungan dengan Nuh apabila Jamaludin menerima tawaran kerja di luar negara dan satu keluarga telah berhijrah ke sana. Dapatkah mereka menempuh perubahan secara mendadak  dalam kehidupan mereka ini? Apa yang akan terjadi kepada Nuha dan Aara?

  Lebih menarik, Akasia: Luruhnya Bunga Cinta menampilkan lagu ‘Belakang Tabir’ nyanyian oleh Syamel sebagai lagu runut bunyi. Lagu ‘Belakang Tabir’ dicipta oleh Syamel dan Jiwa, liriknya dihasilkan oleh Syamel dan diterbitkan oleh Aubrey Suwito.

  Saksikan drama terbaharu Luruhnya Bunga Cinta menerusi slot Akasia bermula 19 September 2023, setiap hari Isnin hingga Jumaat, pukul 7.00 malam atau strim di perkhidmatan iQIYI 1 jam selepas siaran TV. Ia juga disertakan dengan sari kata dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia di mana penonton boleh mengakses secara percuma pada bila-bila masa melalui www.iQ.com/local atau muat turun aplikasi iQIYI di App Store dan Play Store. Pelanggan VIP iQIYI boleh menikmati akses VIP Ekspres bagi drama ini yang membolehkan penonton untuk menonton episod terkini, 1 jam selepas tayangan di TV3 manakala pengguna percuma dapat menonton selepas 48 jam.

  Sejak diperkenalkan di Malaysia pada tahun 2020, iQIYI telah menunjukkan prestasi yang memberangsangkan apabila mencapai peningkatan pengguna lebih daripada 15 kali ganda. Dari segi pertumbuhan keseluruhan dalam tahun 2021, iQIYI juga tersenarai sebagai khidmat penstriman Asia nombor satu di Malaysia berdasarkan jumlah muat turun, jumlah pelanggan aktif bulanan, dan jumlah masa yang diluangkan di platform tersebut.

  Untuk mendapatkan info terkini tentang drama kegemaran anda, layari laman sosial Facebook, Twitter, YouTube dan Instagram TV3 iaitu @TV3Malaysia, Instagram rasmi Drama Sangat iaitu @dramasangat.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *