Thu. Feb 22nd, 2024

   

  Look The Other Way akan tersedia pada semua platform digital pada 9 September 2022, Trophy Knives mengumumkan hari ini. Kumpulan muzik punk rock tempatan yang terkenal di peringkat antarabangsa telah mengeluarkan album keduanya. Glass Ceiling, nama album sulung mereka, diterbitkan pada 2019.

  Sembilan lagu daripada Look The Other Way juga akan dijual dalam bentuk fizikal (CD dan vinil atau vinil). Single We Can’t Be Saved yang menampilkan vokal tetamu oleh Chris#2 daripada kumpulan punk terkenal Amerika Anti-Flag turut disertakan sebagai lagu tambahan pada edisi vinil album itu. Look The Other Way dianggap mempunyai produksi yang lebih bersih dan penuh dengan unsur muzik yang menunjukkan Trophy Knives sangat serius dan mementingkan bukan sahaja susunan melodi tetapi juga mesej dalam setiap lagu.

  Dengan ilmu yang diperoleh daripada bekerja dengan pelbagai artis lain, tempatan mahupun luar negara, di kala dunia dilanda pandemik, Trophy Knives kini sedang melalui proses melahirkan dan mula meneroka dengan elemen muzik baharu, sebagai boleh didengari dari album terbaru ini. Ryan Lee Bhaskaran bermain gitar utama, Vinesh M menyanyi, dan Sani Khalid bermain gitar utama untuk kumpulan Trophy Knives (dram) yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

  Pada 16 September 2022, Trophy Knives akan mengadakan acara khas di The Bee, Publika sempena Hari Malaysia untuk menghebahkan lagi debut album baharu ini. Trophy Knives akan menyanyikan setiap lagu daripada album Look the Other Way secara eksklusif buat kali pertama!

  Kumpulan pop-punk terkenal An Honest Mistake, kumpulan Jemson, dan trio EMO NIGHT KL semuanya menyumbang kepada kejayaan malam konsert punk rock itu.

  “Kami amat berbangga kerana dapat berkongsi pentas bersama rakan-rakan kami pada 16 September ini, yang juga merupakan di antara kumpulan-kumpulan rock generasi baru terbaik di Malaysia. Setelah bertahun kami berkecimpung di dalam industri ini, kami sedar bahawa muzik punk rock seringkali dianaktirikan dan tanpa kumpulan-kumpulan seperti Jemson, An Honest Mistake, Emo Night KL dan ramai lagi di luar sana yang terus berjuang untuk mengekalkan genre ini agar terus hidup di Malaysia, memerlukan pengorbanan yang besar. Kami amat terharu kerana dapat meraikan kejayaan ini bersama mereka, lebih-lebih lagi sudah agak lama kami tidak membuat persembahan bersama. Harapan kami agar semua peminat muzik, bukan sahaja muzik punk atau muzik rock, akan turut hadir. Muzik adalah universal”, kata Ryan Lee.

  Vokalis Trophy Knives, Vinesh pula berkata, “Kami memilih Hari Malaysia untuk mengadakan konsert ini kerana kami berbangga menjadi anak Malaysia dan kami mahukan agar keharmonian negara ini terus kekal tanpa sebarang prejudis di antara kaum, agama dan kepercayaan. Di dalam setiap lagu kami terdapat mesej yang mendalam tentang hak-hak kemanusiaan dan kami percaya kita masih punyai harapan untuk membina sebuah negara yang ideal, maju dari segala segi dan juga bebas berkarya tanpa halangan yang tidak munasabah. Ianya mungkin agak berat tapi ia perlu dibincangkan. Namun Trophy Knives akan memastikan elemen hiburan tetap diutamakan. Itu amat penting kerana peminat-peminat kami sudah pasti mengharapkan sesuatu yang di luar jangkaan dari kami”.

  Pada 9 September 2022, Look The Other Way, Smokescreen dengan vokalis jemputan khas bernama Nas daripada Plague Of Happiness, dan High Horses semuanya akan tersedia untuk penstriman pada semua platform. Album ini mengandungi sembilan lagu secara keseluruhan.

  Tiket konsert Look the Other Way kini boleh didapati di https://trophy-knives.peatix.com/.

  Elder Snakesman, video muzik terbaharu oleh Trophy Knives, kini boleh dilihat di YouTube. Ikuti Trophy Knives di Facebook di Trophy Knives dan Instagram di @trophyknivesband untuk maklumat terkini.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *