Sat. Feb 24th, 2024

  Festival Cerita KL 2022 akan diadakan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) sebagai sebahagian daripada program DAKEN-Jeyarawara. Acara itu akan diadakan di Pusat Pelancongan Malaysia (MaTIC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur, dari 3 September hingga 9 Oktober 2022. Selain itu, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKKNWPKL) dan Pusat Pelancongan Malaysia menyediakan bantuan strategik untuk acara tersebut (MaTIC).

  Geran Padanan Seni & Budaya 2022 akan menyokong 2022 KL Story-Cerita KL Festival, yang akan memberi penghormatan kepada orang bersejarah, lokasi dan struktur di Kuala Lumpur dengan memberi tumpuan kepada kisah mereka. KL StoryCerita KL akan memperkenalkan sejumlah besar pelancong dan pengembara dari kedua-dua lokasi domestik dan antarabangsa kepada sejarah menarik Kuala Lumpur sebagai ibu kota untuk menemui visinya. Sepanjang setiap minggu festival itu, terdapat lima produksi teater yang menceritakan kisah-kisah tersendiri Kuala Lumpur. Bengkel, forum, pameran dan barangan keluaran artis ialah beberapa lagi perkara yang boleh disertai pelawat.

  Mekar Budaya ialah pertubuhan induk (NGO) yang bertanggungjawab menyelia kejayaan pelaksanaan festival itu, bersama Mohd. Nurul Hazirin berkhidmat sebagai Pengarah Projek. Bersama beberapa lagi penggiat budaya tanah air, nasihat untuk kelancaran program itu turut disampaikan oleh Dr Marlenny Deenerwan, Presiden Mekar Budaya. Sepanjang festival itu, persembahan akan diadakan oleh lima pertubuhan atau teater Kuala Lumpur.

  Teater Wanita-Perempuan Kampong Bharu akan dipersembahkan pada 3 dan 4 September jam 8.30 malam. oleh Mekar Budaya. Pada 10 dan 11 September, Brickfields, produksi Geliga Merah Opera, akan dipersembahkan. Pada 17 dan 18 September, Abdullah Hukum, sebuah produksi Persatuan Teater Malaysia, akan dipersembahkan. Pada 1 dan 2 Oktober, Tepak Tellaz akan mempersembahkan sandiwara Kubah Panggung diikuti dengan persembahan Pentas Revolusi pada 8 dan 9 Oktober bertajuk Jajahan Chow Kit Road.

  Pada pukul 8.30 malam. pada 3 September, festival itu akan dilancarkan secara rasmi oleh tetamu khas daripada MOTAC. Raja Azrey, Sathiya, pakar seni budaya, dan bakat teater tanah air adalah antara senarai orang terkenal yang menyertai festival ini, dan sudah pasti mereka akan menghidupkan KL Story-Cerita KL 2022.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *