Wed. Feb 21st, 2024

   

  Menerusi kerjasama antara Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Persatuan Francais Malaysia (MFA), dan Aeon Mall Shah Alam, masyarakat Lembah Klang berpeluang membuka perniagaan francais melalui Program Jelajah Teluk Francais (PJFB). ) 2022. Menurut KPDNHEP, program itu merupakan platform yang dibangunkan oleh kerajaan melalui Kementerian untuk menggalakkan peniaga berpotensi memulakan perniagaan mereka sendiri, mengembangkan perniagaan sedia ada, dan mempromosikan perniagaan mereka yang terjejas akibat pandemik COVID-19, sekali gus menyumbang kepada pengukuhan ekonomi negara.

  PJFB di Shah Alam adalah siri keempat Jelajah Francais Bay 2022. Menteri PDNHELP YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi melancarkan siri pertama pada 28 Mei 2022, di Kuching, Sarawak. Siri Kedua akan diadakan di Johor Bahru, Johor, dari 9 hingga 11 Jun 2022. Siri ketiga akan diadakan di Kuantan, Pahang, pada 15-17 Julai 2022, dan siri akhir akan diadakan di Kedah (17-19 November 2022).

  Program ini juga merupakan platform yang diwujudkan oleh kerajaan melalui Kementerian untuk menggalakkan peniaga berpotensi memulakan perniagaan, mengembangkan perniagaan sedia ada, dan mempromosikan perniagaan yang terjejas akibat pandemik COVID-19, sekali gus mengukuhkan ekonomi negara.

   

  Sempena PJFB 2022, pameran turut diadakan bertepatan dengan perkembangan pesat industri francais negara. Secara keseluruhan, 20 francais tempatan mengambil bahagian dalam pameran dan sesi pemadanan perniagaan. Pameran ini juga bertujuan memberi maklumat tentang sistem francais sedia ada di negara ini, serta pakej latihan dan pembiayaan kerajaan untuk bakal usahawan francais.

  Hasil penganjuran program di Kuching, Johor Bahru dan Kuantan, 304 bakal francaisi mendapatkan khidmat nasihat dan menyatakan hasrat mereka untuk menjadi francaisi dengan potensi nilai pelaburan RM93 juta. KPDNHEP sedang mencari sekurang-kurangnya 30 francaisi berpotensi di Lembah Klang, dengan potensi pelaburan sebanyak RM 7.5 juta melalui PJFB.

  KPDNHEP sedang mencari sekurang-kurangnya 30 francaisi berpotensi di lembah klang ini, dengan potensi pelaburan sebanyak RM 7.5 juta melalui PJFB. Kerajaan menggalakkan usahawan memanfaatkan peluang latihan dan pembiayaan yang terdapat dalam perniagaan francais.

   

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *