Wed. Feb 21st, 2024

  Lagu Angin oleh Mafarikha ditulis dan dipersembahkan oleh Mafarikha Akhir, dan dikeluarkan oleh label rakaman Luncai Emas Sdn Bhd. Selain itu, Pi’e Nasir, penyanyi dan gitaris kumpulan tempatan Ramayan, berkhidmat sebagai penerbit untuk lagu ini, begitu juga dengan Faliq Mohd, penerbit tempatan yang lebih dikenali dengan pentasnya sebagai FLQ. Jurutera bunyi Mohd Akmar Soffian, penerbit eksekutif Mohamed Ilham, dan pengurus projek Rahman Saharddin semuanya menyumbang kepada usaha ini. Awal tahun ini, Studio Ronggeng Luncai Emas telah digunakan untuk merakam lagu ini, yang mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk disiapkan.

  Single ketujuh Mafarikha secara keseluruhan dalam perniagaan muzik negara ialah Angin. Ia telah ditentukan bahawa peringkat seterusnya akan menjadi lagu asli selepas dia mengeluarkan single sulungnya, “buatan semula” lagu Datin Zaiton Sameon berjudul “Kabut Serangkai Mawar,” oleh Luncai Emas. Menurut Dato’ M. Nasir, lagu Angin paling menjanjikan daripada katalog belakangnya. Mafarikha mencipta bingkai asal lagu itu semasa menjadi pelajar Universiti Multimedia, Cyberjaya, lapan tahun lalu. Dia seorang pelajar yang menjalani kehidupan seharian antara Cheras dan Cyberjaya pada masa itu; dia berumur 22 tahun. Dia ditemani oleh Lebuhraya MEX yang damai.

  Dia mendakwa semasa dalam perjalanan, dia akan berkhayal dalam diam untuk jangka masa yang panjang. Ini menyebabkan dia berasa sunyi kerana dia telah berhenti mendengar radio sama sekali selama beberapa tahun. Dia akan mengarang lagu dalam otaknya, dan lagu Angin adalah hasil daripada proses kreatif ini. “ Lagu ini tiada kaitan dengan hidup saya pun. Saya suka berhalusinasi, memikirkan tentang pengalaman orang lain dan mencipta senario yang dialami orang selain daripada pengalaman saya sendiri. Lagu ini tidak mempunyai makna tersendiri dalam hidup saya.” “ Saya sekadar mahu mencipta sebuah lagu yang saya suka dan untuk pendengar juga suka apa yang mereka dengari ” terang Mafarikha tentang maksud di sebalik lagu ini.

  Berbanding daripada lagu-lagunya yang lain, lagu ini mempunyai sesuatu yang berbeza buat Mafarikha. “ Prosesnya berbeza kali ini. Untuk single-single saya yang sebelum, saya akan menggunakan perkhidmatan penulis-penulis lain dan sekadar menyanyikan apa yang telah ditulis setelah lagunya siap. Kali ini saya turut serta di dalam prosesnya dari awal sampai akhir. Saya juga yang menulis lagu dan lirik, dan sentiasa menukar pendapat bersama produser Pi’e dan ahli-ahli Luncai Emas tentang apa yang sedap, apa yang perlu diubah, mesej apa yang ingin disampaikan dan sebagainya.”

  Selepas 7 keluaran single, Mafarikha kini berharap Angin akan melonjakkannya ke tahap yang lebih tinggi dan destinasi yang lebih jauh daripada perseorangannya yang lain.

  Video lirik untuk lagu Angin kini tersedia di YouTube. Lagu oleh Angin tidak lama lagi akan tersedia pada semua perkhidmatan penstriman, termasuk Spotify, JOOX, Deezer, iTunes dan lain-lain.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *