Sun. Jun 23rd, 2024

  Penyanyi rap serba boleh dari Singapura, ALYPH, kini menggegar dengan projek terbaharunya yang bertajuk ‘HEAT’. Single ini adalah karya kedua beliau untuk tahun 2023, menyusul kejayaan single terdahulu, ‘CHECK’, yang dikeluarkan pada bulan Februari lalu. Seperti dalam ‘CHECK’, ‘HEAT’ sekali lagi memaparkan pengalaman harian ALYPH.

  Namun, kali ini, lagu ini membawa pendengar lebih mendalam ke dalam dunia pemuzik hip-hop ini yang telah mencapai pencapaian cemerlang. Walaupun berada di puncak kejayaan, terkadang kita perlu berhenti sejenak dalam mengarungi kehidupan.

  ALYPH ingin menekankan bahawa berhenti dan merenung bukanlah perkara yang negatif. Yang lebih penting adalah bagaimana kita meneruskan perjalanan kita ke hadapan, menjaga tenaga sehingga ia digunakan pada saat yang paling penting. Dalam usaha untuk menyebarkan mesej ini, ALYPH akan menganjurkan konsert eksklusif yang pastinya akan memikat peminatnya.

  Jom sertai kami dalam konsert yang akan datang, dan mari bersama-sama merasai ‘HEAT’ secara langsung! Mari berpesta muzik dan bergabung dalam konsert yang pasti bakal memanaskan perasaan! “HEAT ialah tentang mencari tenaga selepas berehat untuk seketika,” jelas ALYPH. “Ini adalah perkara biasa – setiap kali saya mahu pergi bekerja, atau melakukan sesuatu, saya perlu diberikan semangat, untuk bersiap sedia buat hari tersebut.”

  Walaupun tajuknya mungkin menggambarkan sesuatu yang panas, ‘HEAT‘ seumpama kereta laju yang menelusuri persekitaran yang tidak dikenali. Setiap hari menawarkan sesuatu yang baru buat ALYPH – dia perlu membawa kehangatan, tetapi dia mesti melakukannya dengan tujuan yang betul.

  “Tuhan menguji / mental pernah trip / badan pernah trip/ tapi aku switch / get a grip,” nyanyi beliau dalam rap Bahasa Melayu dengan selingan piano dan rentak ‘trap’. Garis ini menjelaskan bagaimana beliau melihat ujian kehidupan sebagai ujian keyakinan dan kewaspadaan.

  Malah apabila dia keletihan, dia harus melatih dirinya untuk menukar tenaganya supaya meningkat kembali untuk langkah seterusnya. Kemudian di dalam lagu, beliau mendedahkan bahawa tenaga beliau datang daripada semangat serta keinginan seseorang yang pernah bermula dari bawah atau “rookie energy”, seperti yang beliau sebut dalam ayat permulaan – even as he continues to perform at the top of his game.

  “Ini bukan tentang membuktikan diri kepada sesiapa. Ia adalah tentang tidak mahu menjadi selesa kerana sentiasa ada sesuatu yang lebih besar yang saya mahu capai untuk diri sendiri,” katanya.

  “Ada banyak lagi yang boleh saya sumbang kepada ruang dan industri ini, lebih banyak cerita yang boleh saya ceritakan dan lebih banyak orang yang boleh saya capai. Tiada ‘tujuan’ tertentu yang saya mahu kecapi. Saya hanya mahu menjadi lebih besar dan lebih baik.” Bagi peminat ALYPH, mereka boleh mengharapkan lebih banyak lagi daripada bintang ini sesuai dengan perancangan yang ada di balik tabir.

  Walaupun ‘HEAT’ hanyalah single kedua buat tahun ini, terdapat banyak lagi yang akan muncul. “Ia berasa seperti saya sedang berlatih secara konsisten dan diam,” dedah beliau. “Sekarang, saya bersedia untuk menunjukkan kepada dunia apa yang saya boleh lakukan.”

  Pada tahun 2023, ALYPH membawa kehangatan yang hebat secara santai dengan hasil luar biasa. Video muzik untuk HEAT akan berada di YouTube pada 22 September, 9 malam.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *