Wed. Feb 28th, 2024

  Melaka, 26 Ogos 2022 – Saora Industries Sdn. Bhd., salah satu Rakan Pembekal Perkhidmatan yang dipilih tahun ini untuk Program Micro Connector, telah menjalankan Program Urban Smart Farming bagi pihak SME Corp. Malaysia, salah satu jabatan di bawah Kementerian Keusahawanan dan Pembangunan Koperasi (KUSKOP).

  Program Penyambung Mikro sedang dilaksanakan sebagai program yang memberi kuasa untuk membantu perusahaan mikro dalam menguruskan perniagaan mereka dengan lebih berjaya serta mengarahkan komuniti inklusif, termasuk wanita, belia, B40, dan orang kurang upaya (OKU), dalam membantu mereka mempelajari kemahiran baharu sambil menjana pendapatan melalui aktiviti keusahawanan. SME Corp. Malaysia telah membantu seramai 19,171 peserta, termasuk syarikat mikro dan orang daripada komuniti inklusif, sejak Program Penyambung Mikro dimulakan pada 2019 hingga Disember 2021. Sebaliknya, 3,500 individu telah mengambil bahagian dalam program ini setakat 2022.

  Program Urban Smart Farming yang dikendalikan oleh Saora Industries Sdn. Bhd., menurut YBrs. Encik Rizal bin Nainy, Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp. Malaysia Projek Penyambung Mikro ini jauh berbeza daripada yang sebelumnya sejak SME Corp. Malaysia melancarkan program yang melibatkan peserta dari Jabatan Penjara Malaysia dan Persatuan Penyayang Malaysia buat kali pertama.

  Beliau meneruskan dengan berkata, program Urban Smart Farming merupakan projek perusahaan sosial (SE) yang disokong Penjara Negeri Melaka, PENGASIH Melaka, dan Jabatan Pertanian Melaka yang menawarkan latihan dan kepakaran dalam bidang pertanian pintar bandar. 50 peserta yang hadir hari ini, menurut Encik Rizal, telah menunjukkan dedikasi mereka untuk mempelajari teknik perniagaan baharu dan kebolehan berkaitan pertanian bandar pintar. Selain itu, peserta dalam program ini berpeluang menjana pendapatan melalui perniagaan mereka sendiri.

  Exco Kesihatan dan Anti Dadah Negeri Melaka, YB Dr Muhammad Akmal Saleh, Puan Norneelah binti Shukor, Pengerusi PENGASIH Melaka, En Rhazali bin Mohd Jan, Ketua Bahagian Pembangunan Komoditi dan Industri Asas Tani Jabatan Pertanian Melaka, En Mohd Fazwan bin Sabtu, dan En. Ganesh Muren, Ketua Pegawai Eksekutif Saora turut hadir.

  Untuk maklumat lanjut mengenai Program Micro Connector, sila layari https://www.smecorp.gov.my/ atau hubungi 1300 30 6000.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *