Wed. Feb 21st, 2024

  Dalam usaha untuk menemui pelakon dan pelakon Malaysia yang serba boleh, TV3 melancarkan siri pertandingan realiti serba baharu dengan konsep lakonan — skrin dan cabaran fizikal—di bawah nama FIT FOR ACTION.

  Bermula pada 3 September 2022, FIT FOR ACTION akan disiarkan pada setiap hari Sabtu jam 10:00 malam. dan disiarkan secara langsung di laman web portal www.tonton.com.my. Pada awal bulan Februari 2022, uji bakat peserta telah diadakan, dan hasilnya sangat positif. Melalui cabaran pada skrin dan fizikal, 12 peserta yang dipilih dengan teliti—enam lelaki dan enam wanita—dinilai berdasarkan kemahiran fizikal, emosi dan lakonan mereka dalam pelbagai genre.

  Menurut Puan Nini Yusof, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima, “FIT FOR ACTION bertujuan mencari pelapis pelakon yang berkualiti dan berkebolehan untuk membawa kepelbagaian watak. Permintaan terhadap drama dan filem sangat tinggi dan ini menjadi cabaran kepada ramai pengarah dan penerbit untuk mendapatkan pelakon yang sesuai untuk menjiwai drama atau filem mereka. Dengan adanya program realiti FIT FOR ACTION ini, ia dapat membuka ruang kepada industri seni hiburan untuk mengambil pelakon-pelakon serba boleh untuk mewarnai layar mereka dan secara tidak langsung dapat meningkatkan kualiti kandungan drama serta filem tanah air.”

  Dalam usaha mencari pelakon lelaki dan wanita terbaik, sektor kreatif negara boleh mendapat manfaat daripada kerja FIT FOR ACTION. Mereka mesti mempunyai ketahanan mental dan fizikal yang kuat serta disiplin diri yang tinggi agar dapat digredkan di samping hafalan skrip dan persembahan aura. bersesuaian dengan matlamat program, iaitu untuk mengenal pasti penghibur yang boleh menyesuaikan diri dan sentiasa bersedia untuk sesuatu pekerjaan.

  Hari ini, satu sidang media telah diadakan di Studio 1 di Glenmarie bagi mendedahkan 12 pesaing yang telah dipilih untuk bertanding dalam siri realiti terbaru TV3, FIT FOR ACTION. 12 peserta yang bersaing untuk merebut gelaran pelakon serba boleh ialah Syahmie (Syahmie Thsa’qeef, 28), Marc (Ahmad Syahmie, 23), Amanda (Amanda Tan, 29), Zooey (Zubaidah Mohd Amir, 29), Amir (Amir Mirza , 24), Kavita (Kavita Gnanesageran, 34), Muaz (Muaz Zabir, 25), Lisa (Erne (Danish Hakim, 19 tahun) Siapa yang boleh digelar sebagai pelakon serba boleh Malaysia seterusnya?

  12 peserta FIT FOR ACTION

  12 peserta terpilih ini amat bertuah kerana berpeluang bekerjasama dengan Heykal Hanifah, Aziz M. Osman, dan Ellie Suriaty, tiga pengarah yang sangat berjaya, serta seorang jurulatih fizikal (jurulatih kesihatan), Nana Al-Haleq, yang akan berkhidmat sebagai juri bagi cabaran fizikal. Ketiga-tiga pengarah ini mempunyai kepakaran yang luas dalam pembikinan drama dalam pelbagai genre, termasuk keluarga, seram, komedi romantik dan aksi yang mantap. Memandangkan Datuk Yusof Haslam, pengarah dan penerbit lagenda yang pernah membuat drama dan filem blockbuster dalam pelbagai genre, menjadi juri tetap program realiti ini, ia semakin hangat.

  Fahrin Ahmad, pelakon dan pengacara, dan Hunny Madu, pengacara radio, penyanyi dan pelakon, telah dipilih untuk mengetuai FIT FOR ACTION ini. Kedua-duanya adalah peguam serba boleh yang berpengalaman dalam pelbagai profesion. Program realiti ini turut disertai juri jemputan yang mahir setiap minggu untuk menilai bakat peserta antaranya Dato’ Aaron Aziz, Erra Fazira, Farid Kamil, Nabila Huda, Datuk Tarmimi Siregar, dan Janna Nick.

  Fahrin Ahmad dan Hunny Madu sebagai hos FIT FOR ACTION

  Akan ada video cabaran pada skrin untuk setiap peserta episod. Pengarah dan penerbit akan menyediakan mereka dengan lakon layar supaya mereka boleh berjaya melakonkan adegan. Untuk menilai cabaran, drama ringkas selama 3 minit akan dirakam, disunting dan dicipta. Selain itu, saluran Youtube TV3Malaysia akan menerima video cabaran yang lengkap.

  Dutch Lady dan Centrum adalah penaja bersama FIT FOR ACTION, yang telah diberi kehidupan baru. Kemasukan Hot FM sebagai rakan radio rasmi, bersama Xtra dan Oh Bulan, turut memeriahkan rancangan realiti ini seperti kawan maya.

  Dutch Lady Milk Industries Berhad dan Media Prima berkolaborasi buat pertama kali dalam rancangan TV, FIT FOR ACTION. “Kami amat teruja dengan kolaborasi ini dan menyokong sepenuhnya dengan objektif rancangan Fit For Action yang mengetengahkan tentang kepentingan kesihatan fizikal dan mental yang selaras dengan kempen Dutch Lady untuk mengambil kembali pagi anda. Bagi penonton TV3 dan peminat aktiviti kecergasan, jangkakan pelbagai kejutan sepanjang rancangan tersebut. Nantikan Fit For Action di TV3 bermula 3 September,” kata Imun Lim, Pengarah Pemasaran, Dutch Lady Milk Industries Berhad.

  Juri FIT FOR ACTION

  Kemunculan sulung siri realiti FIT FOR ACTION ini dijangka dapat meningkatkan industri perfileman semasa, yang amat memerlukan pelakon yang mempunyai pelbagai kemahiran. Sertai TV3 selama 6 minggu, bermula pada 3 September 2022, setiap Sabtu jam 10:00 malam untuk mengetahui lebih lanjut tentang FIT FOR ACTION. Untuk memulakan perbincangan di media sosial, gunakan hashtag #FitForAction.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *