Thu. Feb 22nd, 2024

   

  Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) hari ini mengumumkan bagi pembukaan bagi Festival Filem Malaysia ke-32 (FFM32), yang akan diadakan pada 2 Disember 2022 di Melaka dengan tema ‘Filem Kita, Imej Kita.’ YBrs. Prof Dr Md Nasir Ibrahim, Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, membuat pengumuman itu pada sidang media yang diadakan di Royal Selangor sempena pembukaan pencalonan FFM32 sehingga 30 September 2022, serta senarai kategori yang akan dipertandingkan.

   FFM harus diiktiraf dan dihebahkan sebagai acara kebangsaan bukan sahaja untuk penganjurannya, tetapi juga untuk kesannya terhadap penjenamaan filem tempatan sebagai industri penting yang menyumbang kepada ekonomi dan budaya kreatif negara. Ini menyebabkan 22 kategori dipertandingkan dan 9 anugerah disampaikan, selain memasukkan elemen antarabangsa dengan memperkenalkan Anugerah Filem Antarabangsa Terbaik, yang akan diadili oleh juri antarabangsa.

   

  FFM32 adalah hasil usaha kerajaan melalui K-KOMM untuk memperkasakan industri perfileman negara. Terdapat juga beberapa anugerah baharu yang dicipta, seperti Anugerah Filem Pendek Terbaik, Anugerah Artis Sepanjang Masa, dan Anugerah Artis.

  Inisiatif kerajaan untuk mewujudkan platform festival filem kebangsaan yang berprestij bagi mengiktiraf dan meraikan kecemerlangan industri perfileman negara. Mengukuhkan jaringan dan kerjasama strategik antara kerajaan dan industri dengan melaksanakan program yang meningkatkan profesionalisme penggiat industri perfileman tanah air.

  Manifesti menyokong usaha budaya pawagam kepada masyarakat melalui karya berkualiti yang seterusnya mewujudkan sistem sokongan untuk pemerkasaan industri.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *