Wed. Feb 21st, 2024

  Negara kita mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957, dan pada 16 September 1963, Malaysia secara rasmi ditubuhkan. Malaysia kini ingin bebas daripada penjajahan, kezaliman, ketakutan terhadap penyakit yang membawa maut, dan pengaruh penjajah. Selepas menghadapi pelbagai kesukaran sepanjang tahun, Malaysia telah berkembang menjadi Keluarga Malaysia.

  Media Prima Berhad telah memulakan kempen #bebasbersama untuk menyemarakkan lagi semangat patriotik dan mengajak rakyat Malaysia khususnya generasi baharu untuk memahami kepentingan sambutan bulan kemerdekaan ini berhubung dengan sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia yang bakal menjelang.

  Pada Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad akan menyiarkan drama pendek berdurasi 15 minit bertajuk “3 Sekawan” di stesen TV3, TV9, 8TV, dan ntv7 khusus untuk kempen #bebasbersama. Penggambaran untuk drama kecil ini telah dilakukan di negeri Perlis oleh Zeel Production Sdn Bhd. Ia dibintangi oleh pelakon negara yang berpengalaman serta penghibur yang akan datang, seperti Dato Rahim Razali, Kazar Saisi, Redza Rosli, Sherry Ibrahim, Ummar Shakur , Camans Kong, Rudtra a/l Manivanan, Sathiya, dan Mandy Chong.

  3 Sekawan mengisahkan semasa cuti kebangsaan, Faiz sekeluarga menziarahi datuk di kampung, menurut laporan rakan. Ah Chong dan Danush mengalu-alukan Faiz kembali sebagai kawan. Atok membincangkan kepentingan sebenar Hari Kebangsaan sehari sebelum itu. Selepas mendengar perkongsian cerita Atok, Faiz mendapat idea untuk menyambut Hari Kebangsaan tetapi tindakan mereka telah menimbulkan huru-hara di kalangan penduduk kampung.

  Apakah yang dilakukan oleh Faiz dan rakan-rakannya sehingga menimbulkan kekecohan di kalangan penduduk kampung? Drama pendek 3 Sekawan yang menyentuh dan penuh mesej akan disiarkan di TV3 pada pukul 9:00 malam, TV9 pada pukul 10:30 malam, dan DIDIKTV KPM pada pukul 9:00 pagi pada 31 Ogos 2022, 8TV pukul 12:00 pagi pada 1 September 2022, dan 16 September 2022. (TV3 pukul 9.00 malam, TV9 pukul 8.15 malam, DIDIKTV KPM pukul 9.30 pagi, 8TV pukul 11.30 malam). Di laman web portal video tonton.com.my, anda juga boleh menonton drama ringkas ini.

  Sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, Rangkaian Televisyen Media Prima turut menyiarkan pelbagai program menarik di rangkaian TV3 dan TV9.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *