Sat. Feb 24th, 2024

  PUTRAJAYA, 17 Oktober 2022 – Pada 24 Oktober 2022, Deepavali akan disambut secara nasional. Sehubungan itu, kerajaan akan melaksanakan Skim Harga Maksimum Deepavali 2022, yang akan berkuat kuasa dari 20 Oktober hingga 26 Oktober 2022. Tempoh pelaksanaan tujuh hari akan bermula empat hari sebelum perayaan dan berlangsung sehari. semasa perayaan, diikuti dengan dua hari selepas perayaan. Pada masa yang sama, ayam dan telur ayam telah disimpan dalam senarai barangan dengan kawalan harga, yang akan berkuat kuasa pada 12 Oktober 2022.

  Sebanyak 8 jenis barangan harga terkawal berserta harga maksimumnya akan diwartakan bagi pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Deepavali 2022.

  Senarai barangan harga terkawal bagi SKIM HARGA MAKSIMUM MUSIM PERAYAAN DEEPAVALI 2022 adalah seperti berikut:

  (1) Daging kambing biri-biri import bertulang
  (2) Tomato
  (3) Cili merah
  (4) Kelapa biji (*Harga maksimum di peringkat borong sahaja)
  (5) Kelapa parut (*Harga maksimum di peringkat runcit sahaja)
  (6) Bawang merah kecil (India)
  (7) Bawang merah besar import
  (8) Kacang dal (Australia)

  Semakan harga boleh dibuat melalui website Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna di https://www.kpdnhep.gov.my

  Tempoh pelaksanaan ini adalah bersesuaian mengikut keadaan semasa pada masa kini, iaitu mewujudkan suasana menang-menang kepada pengguna dan peniaga. Pengguna dapat menikmati harga yang berpatutan dan peniaga berpuas hati dengan tempoh masa pelaksanaan yang effektif. Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Deepavali 2022 akan dikuatkuasakan melalui Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 yang membolehkan penentuan harga dibuat ke atas peringkat pengeluar, pemborong dan peruncit.

  Pegawai-Pegawai Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna telah ditugaskan di lokasi-lokasi strategik seperti di pusat membeli-belah barangan keperluan perayaan. Strategi ini membolehkan penguatkuasaan dan pemantauan dilaksanakan dengan lebih berkesan di mana tindakan segera dapat diambil terhadap aduan pengguna dan tindakan penguatkuasaan ke atas peniaga sekiranya berlaku ketidakpatuhan.

  Pengumuman harga yang ditentukan akan dibuat kepada orang ramai melalui media massa, pengedaran risalah serta pemasangan bunting dan poster di tempat-tempat strategik seperti di pasar awam, pasar raya dan pasar raya besar.

  Jika didapati ada peniaga yang tidak mematuhi undang-undang berkenaan dengan skim ini, pengguna boleh menyalurkan aduan kepada Kementerian ini melalui:

  (i) Whatsapp ke 019- 279 4317 / 019-848 8000
  (ii) Portal [email protected]
  (iii) Pusat Panggilan 1800 886 800
  (iv) E-mel [email protected]
  (v) aplikasi telefon pintar Ez ADU
  (vi) Pusat Arahan Penguat Kuasa (ECC) 03-8882 6245 / 6088

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *